Dary od včel

Med vzniká ze sladkých šťáv rostlin a z včelích výměšků. Podle zdrojů snůšky se dělí na nektarový a medovicový. Nektarové medy jsou ze sladké šťávy z květního kalichu a medovicové ze zpracované mízy stromů, kterou zanechávají na listech mšice, mery a červci a včely ji sbírají z povrchu listů a jehliček stromů. Všechny medy jsou vysoce kvalitním přírodním produktem. K naplnění jednoho medového váčku musí včela navštívit až 1000 květů a denně absolvovat cestu do úlu až 60 x.
chléb s medem
Kvalitu sbíraného materiálu včelka pozná svým savým jazýčkem a vybírá si takovou šťávu, která má vhodný obsah cukru, vody a minerálních látek. Po příletu do úlu včely předají sladké šťávy včelám, které se zdržují v úle a v jejich váčcích se roztok štěpí a po několika dnech ho předají do plástvových buněk, kde zraje a snižuje obsah vody. Po ukončení procesu zrání včely plástvovou buňku uzavřou včelím voskem a tím je dokonale zakonzervovaná.
Včelí vosk se vytváří ve speciální žláze a je vylučovaný do sternitů na spodku prodlouženého zadečku. Ztuhlé voskové lupínky odebírají ostatní včelky a dále využívají při stavbě svého díla. Na výrobu 1 kg vosku včely spotřebují 3 kg medu a asi 50 g pylu. Vosk se z plástve získává varem a rozvařená kaše se prolisuje přes hustou tkaninu.
včelí plástve
Pyl je pohlavní samičí buňka, která obsahuje genetickou informaci a je složená z bílkovin, volných aminokyselin, nukleové kyseliny, minerálních látek, vitamínů, cukrů, tuků, organických kyselin, enzymů, chuťových a vonných složek a vody. Díky pylu vzniká u včel mateří kaše. Pyl včely sbírají na tyčinkách v květech do košíčků umístěných na zadních končetinách. V plástvových buňkách je pyl enzymaticky fermentován.
Propolis je přírodní antibiotikum s širokým spektrem působnosti. Příroda chrání pupeny stromů potahem z pryskyřice. Včely ji sbírají, obohacují výměšky slinných žláz a mění v propolis, kterým potírají stěny úlu, čímž vzniká prostředí bez mikrobů.
 

Comments are currently closed.