IT

Co to znamená „bottleneck?“


Chystáte se pořídit si zbrusu nový počítač s tou nejlepší grafickou kartou na hraní nejnovějších titulů, ale zároveň ušetřit na ostatních komponentech. Což je samozřejmě možné. Komponenty do počítače můžeme sehnat jakékoliv, které musí být kompatibilní se základní deskou. U nových kusů by to neměl být problém. Hlavní kámen úrazu ale nastává ve „vyvážení systému“ kde můžete mít tu nejlepší grafickou kartu na trhu, ale neměli jste dostatek peněz na procesor nebo disk, tak jste vzali to levnější, co bylo k dispozici.

klávesnice bílá

Člověk, který se moc o počítačové sestavy nezajímá v tomto ohledu nehledá problém. Hlavně, že vše k sobě zapadá a funguje že? Omyl. Právě tím, že jeden komponent bude převyšovat svým výkonem ostatní můžeme jeho výkon vysoce omezit. Dejme příklad v nějaké hře. Myslíte si, že s novou grafickou kartou s dobrým kmitočtem a pamětí budete mít skvělou a hladkou herní zábavu. Hlavním aspektem ve hrách je ale také procesor, na kterém závisí některé scény ve hře a celková komunikace s celým systémem. Takže při pomalejším procesoru s nízkým počtem jader můžeme očekávat nízké FPS (snímky za sekundu) a trhavost obrazu.
herní ovladač

Velmi důležitou věcí při hraní her je také načítání textur a celkově celé scény. To má na starosti disk, který si pořídíme. V dnešní době je velmi populární si kupovat takzvané SSD disky (nemechanické), které „jakoby“ fungují jako velké výkonné paměťové karty. Bohužel mají malou kapacitu. Samozřejmě můžeme volit i HDD disk, který ale má nižší životnost a bývá pomalejší. Pak existují i kombinace těchto dvou.

Pokud tedy budete ke svým drahým komponentům kupovat levný disk, může to mít za následek záseky ve hře, chyby textur a dlouhé načítání ještě před vstupem do hry. Tyto problémy s vyladěním systému nemusíme řešit, pokud si chceme kupit už hotovou sestavu. Ta by měla být testována a vyvážena předem. Samozřejmě

to není zárukou. Další možností, jak si pořídit svůj vysněný PC je nechat si ho od někoho sestavit. Řeknete dotyčnému, jaké hry hrajete, co byste si představovali a on vám pak sestaví cenovou nabídku. Sestavený počítač také bude „čistý“ bez reklamních programů a aplikací. Na samotném operačním systému se pak musíte domluvit se sestavitelem.

Sestavit si počítač není pro začátečníky ani pro osoby, které se IT technikou nezabývají, jednoduché. Proto pokud si nejste jisti, přenechte práci odborníkům, nebo si kupte již hotovou sestavu. Předejdete tak zbytečným zklamáním ze špatného výkonu.