IT

Jsou nejrůznější tablety na hubnutí opravdu účinné?

V dnešní době je moderní být štíhlý. Ale víte, že tento stav byl nastaven a je dodnes udržován převážně módním průmyslem? Důvod je prostý – na šaty pro štíhlou modelku nespotřebujete tolik materiálu, jako když vyrábíte stejný oděv pro plnoštíhlou. Proto čím hubenější, tím lépe. I z tohoto důvodu jsou modelky hnány až do stavů anorexie. Co však my, obyčejné ženy?hromádka kapslí na hubnutí.jpg

Je pravdou, že štíhlá (nikoli však anorektická) postava má řadu výhod, a to především zdravotních. Jmenovitě je to například prevence srdečních a cévních chorob, stejně jako určitých typů cukrovky. I z tohoto důvodu mnozí z nás po takové postavě touží.

Bohužel, ne vždy přináší diety či cvičení kýžený efekt, případně pracují jen pomalu. Nebo zkrátka nemáme na cvičení čas, neboť jsme rádi, když přijdeme z práce a můžeme si v klidu sednout. Na běh nebo posilovnu jsme moc unavení. Nehledě na to, že je třeba uvařit, zkontrolovat dětem úkoly, případně je s nimi udělat, zkrátka je toho hodně.

V takovýchto situacích se někdy uchylujeme k berličkám, které by nám měly pomoci. Jednou z nich jsou různé tablety na hubnutí. Jejich výrobci obvykle uvádí, že vám zrychlí metabolismus a zvýší odbourávání tuků, případně i sníží chuť k jídlu, především na sladké.

Jak ale fungují doopravdy? Z biologického hlediska je naprosto nemožné, aby se tukové rezervy vyčerpávaly samy od sebe. K tomu je nutné vydávat energii, a to žádná pilulka nedokáže. Pokud chcete snížit tukovou vrstvu, jediný možný způsob je pokud výdej energie převýší příjem. A na to žádné pilulky nepotřebujeme.

Je také dobré si všimnout, že tyto prášky se často berou před jídlem a vyžadují zapití velkým množstvím vody. V tom je právě ten trik – voda totiž zaplní žaludek, takže se tam už moc jídla nevejde. Samozřejmě stejný efekt by měla i voda samotná bez pilulky.žena měřící si obvod pasu.jpg

Zde musím také dodat, že tyto léky často nebyly testovány a mnohdy dokonce obsahují tělu škodlivé látky. Mnoho z těch, které jsou považovány za nejúčinnější, tedy není volně prodejných. Shánějí se pod rukou prostřednictvím kontaktů a inzerátů. To je dobré si uvědomit, neboť jejich užíváním si můžeme poměrně dost ublížit. A ty, které jsou volně prodejné, jsou klasifikovány jako „potravinové doplňky“ a jsou bez jakékoliv účinné látky, snad kromě vitamínů a minerálů (které najdete v lépe vstřebatelné podobě v ovoci a zelenině).

Proto nepodléhejte reklamám a především nehledejte různé zkratky, zvláště pokud jde o vaše tělo. Nemuselo by se vám to vyplatit.