Produkty

Co je to oolong čaj?

Oolong je na zpracování velmi těžký, a proto se považuje za špičku v oblasti čajů. Jeho vzhled i chuť se může měnit dle toho, kde byl vypěstován a také podle toho, jakým způsobem byl zpracován. Oolong čaj pochází z Číny a Tchaj-wanu a v obou zemích jsou na tento čaj náležitě pyšní. Zatímco Tchaj-wanské odrůdy jsou zelenější a mají jemnější chuť, čínské jsou naopak tmavší a mají sytější, intenzivnější chuť. Nenechte se ale mýlit, oolong čaj se pěstuje i na spoustě jiných míst, jako je třeba Thajsko, Nový Zéland, Japonsko nebo Indie.

čaj

Jak se takový čaj zpracovává? Čajové lístky se rozdrtí buď tím, že se s nimi pohazuje nebo třese. To pomáhá se zahájením oxidačního procesu. Poté se několik hodin suší na slunci, čímž se z nich vytrácí vlhkost. Poté se nechají odpočinout na chladném místě od slunečního žáru. Následuje rolování. Jakmile jsou listy povadlé, jsou jemně svinuté a dosáhne se tak nejen podpory oxidačního procesu, ale také požadovaného tvaru čajových lístků. Jakmile se dokončí proces oxidace, dochází k pražení a sušení čajových lístků. Poté následuje závěrečné rolování, které vytvoří konečný tvar i chuť čaje. Poté se lístky ještě ručně roztřídí tak, aby vizuálně k sobě ladily a roztřídí se na jednotlivé porce.

čaj

Chuť tohoto čaje hodně záleží na tom, jaký typ zrovna ochutnáte. Každý má totiž odlišnou chuť. Může být tedy velmi jemná ale také velmi intenzivní. V některých odrůdách můžete cítit květinové tóny, v jiné travnaté, jiný má silnou, nasládlou chuť. A jak je to s kofeinem? Čaj oolong kofein obsahuje. Jeho obsah se pohybuje někde mezi obsahem v černém a zeleném čaji. Záleží také na tom, jaký byl proces oxidace. Čaj, který byl vysoce oxidovaný bude mít vyšší obsah kofeinu než ten, který byl oxidovaný méně. Konkrétní hladinu kofeinu v čaji, který si zakoupíte, vy vám měl být schopen sdělit prodejce.